Moja košarica
Košarica je prazna.

Resnica o kokosovem olju

Zakaj so nas zavajali?
Učili so nas, da so rafinirane rastlinske maščobe iz trgovinskih polic zdrave. Ravno nasprotno, so krivec večine bolezni modernega človeka!

Izvedite več o biološko pridelanem hladno stiskanem kokosovem olju (maslu) za presno prehrano in kulinaričnem brez okusa za peko. 

     

Kokosova maščoba je zaradi svoje sestave (srednje verižni gliceridi) zelo lahko prebavljiva maščoba, ki se večinoma porabi za energijo in se ne kopiči v maščobnem tkivu, zato je zelo primerna za aktivne ljudi, bolnike, športnike in seveda za zdrav način življenja.

Predvsem je potrebno takoj pozabiti, kaj so nas v preteklosti učili o nasičenih maščobah. Leta in leta so nas zdravniki opozarjali na njihove škodljive posledice za srčna obolenja, povečevanje telesne teže in vpliv na druge smrtonosne bolezni. Raziskave so namreč dokazale ravno nasprotni. Vsekakor jih ne smemo mešati z zelo škodljivimi trans nasičenimi ali hidrogeniranimi maščobami, ki so večinoma skrite v industrijskih prehrambnih proizvodih in izjemno škodljive.

Kokosovo olje ima izjemno ugoden vpliv na naše zdravje. Vsebuje enkratno kombinacijo maščobnih kislin. Nikjer ne boste našli sestavin, ki tako dobro vplivajo na bolje kardiovaskularne in možganske funkcije, izgubo telesne teže in druge zdravilne učinke.

 odorless-coconut-oil

Biološko pridelano kokosovo olje za peko in kuho, brez priokusa po kokosu.
       

Najbolj zdrave ljudi na zemeljski obli boste našli v južnem Pacifiku. Njihov dnevni kalorični vnos je sestavljen iz kar 60% nenasičenimi maščobami iz kokosa.

Kokosovo olje je odlično gorivo za vaše zdravo srce. To namreč za svoje delovanje večinoma uporablja maščobo in kokos tu kaže svoje prednosti:

  • Znižuje slab in povečuje dober holesterol
  • Drobi krvne strdke, uničuje strupe in smrtonosne proste radikale
  • Uničuje bakterije in okužbe, ki vodijo do srčnih težav

Kokosovo olje odplakne smrtonosne toksine in vašega telesa. Prosti radikali so toksične molekule, ,i jih vaše telo tvori kot odgovor na osnaževanje, pesticide, tobak, dim, kemične proizvode. Prosti radikali lahko poškodujejo vaš imunski sistem.

  • Kokosovo olje ima detoksičen vpliv na vaše celice in pomaga ozdraviti poškodovane celice in povrniti mladostno energijo.

Kokosovo olje izboljšuje delovanje možganov. Vsebuje srednje verižne trigliceride, ki so pomembni za zdravje možganov. Za možgane je zelo pomembno, da proizvajajo ketone in ti se sproščajo že ob majhni količiti SVT.

Srednje verižni trigleciridi so zelo pomembni tudi za aktivne ljudi in športnike. Se namreč kot maščobe na presnavljajo v jetrih temveč gredo neposredno v krvni sistem in služijo za energijo.  Študija je pokazala, da samo 15-30 g SVT na dan pripomore k 5% povečanju energije, kar je 120 kalorij na dan, kar lahko pripomore z zmanjšanju telesne mase.

V kolikor imate v svoji prehrani veliko rastlinske maščobe in jeste procesirano hrano, zaužijete tudi mnogo blokatorjev joda, ki je pomemben za delovanje ščitnice. Kokosovo olje pospeši delovanje ščitnice.

Kokosovo olje je tudi skrivnost lepote mnogih filmskih zvezd. Pomaga pri zdravljenju aken, uničuje bakterije na koži, vitalizira kožo.

www.mightycoconutoil.com

 coconut oil-600

Kokosova maščoba oziroma olje se pridobiva iz mesa zrelega kokosovega oreha. Je zelo zdrava visoka nasičena maščoba, ki zelo počasi oksidira in je zelo odporna na žarkost. V pretežni meri vsebuje srednje verižne trigliceride, ki se v jetrih v manjši meri presnavljajo v maščobe temveč se porabijo za energijo. 

V kulinariki ima zaradi svojih lastnosti izjemen pomen, predvsem za tiste, ki dajo veliko na svoje počutje in zdravje:

  • zdrava nasičena maščoba (laurična kislina) 91%
  • odličen vir energije zaradi vsebnosti MCT maščob
  • ima zelo visoko točko dimljenja (177°C) in je zato odlična za pečenje
  • zelo počasi oksidira, zato je idealna maščoba za pečenje
  • pri visokih temperaturah ne razpade na trans maščobe in je zato ena najbolj zdravih maščob za višje temperature
  • ima zelo dolg rok trajanja, ker je odporna za žarkost

Kokosova maščoba se uporablja pri peki, kot nadomestilo za maslo in margarine, pri pripravi vegetarijanskih sladoledov, kakor tudi kot vezivo za presne torte.

Poreklo

Naše kokosovo olje je proizvedeno v sklopu organizacije na Filipinih, ki se zavzema za dobrobit in razvoj pridelovalcev. Proizvaja se z novo metodo in tehnologijo iz svežih kokosovih orehov, k zagotavlja maksimalno zadrževanje hranil in koristnih lastnosti.

Uporaba

Ekstra deviško kokosovo olje je pridelano iz svežih kokosovih orehov po hladnem postopku zato je zlasti primerno za surovo uporabo, presne jedi, smoothije, nego kože, seveda ga lahko uporabljamo tudi za kuhanje in peko. Odličen je tudi kot namaz za kruh, namesto običajnega masla.

Ima blag okus kokosovega oreha, zato za kuhanje priporočamo predvsem kulinarično kokosovo olje, pri katerem smo z rahlim segrevanjem pri pridelavi odstranili kokosovo aromo. Segrevanje nas pri tem olju seveda nič ne moti, saj je namenjen kuhanju in peki. 

Kvaliteta

  • Ekstra deviško kokosovo olje je pridelano izključno iz 100% svežih kokosovih orehov, popolnoma nič nismo dodali.
  • Olje je certificirano kot ekološko.
  • Pri temperaturi 25°C se utekočini.
  • Naravno nasičena maščoba.
  • Ne vsebuje trans maščobnih kislin.
  • Olje je bogato z laurinsko kislino (54,2%), kar mu daje protibakterijske in antimikotične lastnosti.

Razlika med kokosovim olje in maslom

Pravzaprav ni nobene. Kokosovo olje je v trdnem stanju pod 25°C (maslo) in tekoče nad 25°C (olje).

 kokosov oreh2

 

Vrste kokosovega olja

Osredotočimo se predvsem na dve obliki. Zanemariti moramo rafinirano kokosovo olje, ki je več ali manj primerno za industrijo. 

V naši novi ponudbo smo pripravili dva izjemna izdelka, namenjena tako domači uporabo, kuhanju, pripravi zdravih napitkov, negi kože, kako za profesionalce, za kuhanje in pripravo presnih in klasičnih sladic.

    

 Suma-Cullinary-Coconut1

 

SUM-COC650_10

Extra deviško hladno stiskano biološko pridelano kokosovo olje
z rahlim priokusom kokosa. Uporabljamo ga za pripravo presnih jedi, zaščito kože, surovo uporabo v smoothijih, kot namaz za kruh namesto masla, kakor tudi za kuhanje, če nas ne moti blago okus kokosa. Odličen za pripravo azijskih jedi.

Kulinarično ekološko pridelano kokosovo olje.
Proizvedeno je z blagim segrevanjem svežih kokosovih orehov z vročo paro, da se po naravni poti izhlapevanja izgubi vonj kokosa. Kot že ime pove je najbolj primerno za peko, saj hran ne daje priokusa. Seveda je primeren tudi za hladno uporabo, namaze, kreme.
   

 Poglej več