Moja košarica
Košarica je prazna.
DELAVNICA JE ZASEDENA!

    

ČOKOLADA 1

Delavnica spoznavanja čokolade in dela z njo. Namenjen začetnikom, ljubiteljem in vsem, ki bi se radi v bodoče z njo bolje spoznali in se morda s čokolado tudi podali v poslovne vode.
      

Delavnica:  Čokolada I.

Termin: 15. 10. 2019, med 15.00 in 19.00 uro

Kraj: GourmetShop & lab, BTC City, spodnja etaža Emporiuma, Letališka cesta 3, Ljubljana

Število udeležencev: 8


    
coffe-caramel-bar_enoc (2)
   
Sponzor delavnice   
   
pn_cacaobarry-logo@2x-300x300   

Sponzor delavnice je eden vodilnih proizvajalcev čokolade z izjemno tradicijo. Ustanovitelj je že v 19. stoletju prepotoval cel svet v iskanju najbolj žlahtnih zrn kakava. Cacao Barry je danes del skupine Barry Callebaut, ki združuje najbolj eminentne proizvajalce čokolade. Je hkrati največji inovator na tem področju in prvi proizvajalec, ki je trgu ponudil specifične čokolade iz povsem različnih področij in led, čokolade z geografskim poreklom.    

   
Sponzor delavnice   
   
FA3E157-3558-410E-8044-BD5A6EC8C847-logo

Chocolate World - legendarni proizvajalec belgijski proizvajalec čokoladnih modelov z izjemnim izborom. Pravzaprav je vodilni na tem področju in praktično sodeluje s skoraj vsemi svetovno priznanimi čokoladarji. Je naš nov dobavitelj in nam sedaj omogoča izjemno kreativnost in povsem nov pristop do naših strank. V našem programu so praktično vsi dobavitelji čokoladnih pripomočkov, poleg seveda kar 4 blagovnih znamk čokolade. 

   

Čokolada je najbolj zaželjena kulinarična sestavina, skorajda ni nikogar, ki je ne bi oboževal. Toda ovita je v številne skrivnosti. Naša naloga je, da jo bolje spoznate in se z njo naučite tudi delati.

Sploh veste kaj je čokolada in iz česa je narejena?      

Verjetno je že prvo presenečenje, da je kakavovo zrno, iz katerega nastane čokolada, pravzaprav sadna vrsta, kot so hruške, jabolka, grozdje... In kot tako poznamo številne sorte kakava, ki so po barvi, okusu in drugih značilnostih povsem različni. 

Industrija je čokolado skorajda povsem uničila, saj vzgaja eno samo sorto, ki predstavlja več kot 90% svetovnega pridelka. Značilnost sorte je intenzivna grenkoba in trpkost. To je čokolada, ki jo pravzaprav poznate. Sodi med nearomatične sorte, ki pa je pravi poznavalci sploh ne uporabljajo niti ne okušajo. Žlahtnost čokolade je pravzaprav samo v 10% vsega kakava na svetu, ki se je ohranil predvsem po zaslugi nekaterih entuziastov. Med njimi je prav gotovo oče čokolade, kot ga imenujemo, ustanovitelj danes najbolj žlahtne znamke čokolade "Domori", Gianluca Franconi.

Botanično ime rastline kakavovec je "Theobroma Cacao", kar lahko prevedemo kot "Hrana bogov". In bogovi se vsekakor niso zmotili. Čokolada te zapelje in osvoji. Toda odeta je v številne skrivnosti, ki jih moramo poznati, če želimo z njo delati. Ne glede na to ali želite biti nekoč pravi profesionalni čokoladar ali zgolj ljubitelj v pripravi omamnih čokoladnih tablic, pralinejev za svoje najbližje, je vsekakor potrebno osnovno znanje.

Delavnica "Čokolada 1" odkriva osnovne skrivnosti dela s čokolado in nas vodi v samostojno pot njene priprave.

Program:

  • Prepoznavanje osnovnih sort aromatičnih vrst kakava in njihova senzorika, degustacija in prepoznavanje osnovnih okusov, arom ter njihovo parjenje z ostalimi okusi.
  • Razlikovanje čokolad po njeni uporabi, kakor prepoznavanje 4-ih vrst čokolade - temne, mlečne, bele, ruby.
  • Razlikovanje med kakavovim zrnom, kakavovo maso in kakavom v prahu.
  • Poznavanje osnovnih fizikalnih značilnosti kakava in njegove maščobe, njeno polimorfnost in zmožnost kristalizacije v številnih kristalnih strukturah.
  • Pravilno temperiranje čokolade oziroma kakavovega masla, kot sestavnega dela čokolade.
  • Pravilna kristalizacija čokolade oziroma, kako čokolado prisiliti, da kristalizira v nam zaželeni kristalni strukturi, ki ji daje lesk in popolno topljivost v ustih, da se okusi in arome prenesejo po naših čutilih.
  • Vlivanje čokoladnih tablic, pravilna kristalizacija, pakiranje.
  • Svoje izdelke seveda nesete domov.

   

Termin delavnice: 15. oktober 2019  ob 15.00 uri, GourmetShop & lab, BTC City, spodnja etaža Emporiuma, Letališka cesta 3, Ljubljana

 

      
Prijava      
Delavnica je zasedena!      
Prijavo izvršite neposredno preko spletne trgovine. Število udeležencev je omejeno, zato pri prijavi upoštevamo zaporedje plačanih prijav do zasedenosti.