Moja košarica
Košarica je prazna.

    

Domača potica z drožmi

Delavnica peke domače potice po receptu iz knjige "Dobra kuharica" iz leta 1909. Pripravljena s pomočjo naravne simbioze zdravih bakterij in kvasov, ki blagodejno vplivajo na naše telo in potico naredijo vrhunskega okusa in lahko prebavljivo.

     

Delavnico vodita: Blanka Asič in Kristina Turk

Termin: 15.12.2018, pričetek ob 10.00 uri.

Kraj: GourmetShop &Lab, BTC City, Letališka cesta 3, Ljubljana - spodnja etaža Emporium!


Vsi udeleženci delavnice imate do konca leta 30% popust na legendarni mešalec KitchenAid serije 5KSM125!

5KSM156PSE_CA 225
    
    Slovenska potica

je eno od izvirnih in najbolj znanih slovenskih pretežno prazničnih peciv z različnimi nadevi. Najbolj razširjena in znana je orehova potica, medena potica, pehtranova potica .. Je različnimi sladkimi ali slanimi nadevi namazan zvitek iz razvaljanega kvašenega testa, z luknjo v sredini, pečen v okroglem lončenem, porcelanastem ali kovinskem pekaču, potičniku.

Ime potica za posebno sladico je izrazito slovensko in ima svoj etimološki razvoj iz zgodnejših slovenskih oblik kot so povitica, povtica, potvica. To je povezano tudi z razvojem načinov izdelave potic od srednjega veka (pred 15. stoletjem) do začetkov 20. stoletja, ko se je razvoj ustalil, enotno poimenovanje potica pa se je uveljavilo od 18. stoletja. Izraz slovenska potica se je začel uporabljati od 2. polovice 19. stoletja.

Najstarejša pisna omemba potice, in sicer še v razvojnem poimenovanju »povitica«, je v delih Primoža Trubarja iz let 1575 in 1577. Najstarejši recept za potico je objavil Janez Vajkard Valvasor, v šesti in sedmi knjigi svojega dela Slava vojvodine Kranjske iz leta 1689. Poleg podrobnega opisa načina izdelave potice je zapisal tudi razlikovanje potice od kolača, presneca in pogače. Poznejši avtorji do konca 19. stoletja ( Anton Tomaž LinhartValentin VodnikBalthasar HacquetJanez TrdinaJožef Pajek) že dosledno uporabljajo naziv potica. Do 19. stoletja sta že znana dva načina peke potice, in sicer kot polžasto zavit zvitek namazanega testa ali kot kolač z luknjo v sredini. Slednja oblika prevlada na prehodu iz 19. v 20. stoletje, polžasti način pa se ohrani večinoma v zahodnem delu Slovenije. V prvi kuharski knjigi v slovenskem jeziku iz 1799, delo Valentina Vodnika, je navedena tudi potica in sicer kot način oblikovanja razvaljanega kvašenega peciva z različnimi nadevi.

Prve slovenske potice so bile sadne, z nadevom iz zdrobljenega suhega sadja (krhlji jabolk, hrušk, češpelj) in medu. Suho sadje za potice so na peči ali v peči posušili in v možnarjih ali v mlinskih stopah zdrobili v moko. Sladkali so z medom. Poleg sadja so kot nadev uporabljali še orehe, lešnike, bučna semena, pehtran, rozine pa so na kmete prišle zelo pozno. Nadev potice je lahko tudi slan in tako so nastale ocvirkovka, špehovka, drobnjakova in druge slane potice.

Slovenska potica je danes zaščitena blagovna znamka. Na žalost predvsem pod vplivom velikih pekarn na povsem napačen in sporen način. Kvas je namreč industrijska iznajdba in pri potici nima kaj delati. Štiristo let smo potico delali z naravnim kvasom, drožmi in v tej smeri bi morala zaščita tudi iti. Predstavljate si Italijane, ki bi v domačih pekarnah svojo božično pogačo paneton delali s kvasom!! Kvas je industrijska sestavina za hitro pripravo kruha in kolačev in v domačih pekarnah ali doma nima kaj iskati.

Spodbudno je, da se skupnost drožarjev, pobudnikov peke z drožmi pri nas bliskovito šiti in postaja pravi kult. Prav zaradi njih smo se odločili pripraviti delavnico prave slovenske potice na način, kot bi potica morala biti. Po originalnem recepti iz leta 1883, ko kvasa še niso poznali.

Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Slovenska_potica

 

  


Originalni recept za potico iz leta 1909
    

Recept iz knjige "Dobra kuharica", spisala Minka Vasič - Govekarjeva, druga pomnožena izdaja založbe L. Schwentner, v Ljubljani 1009.

   

Razmotaj malo manj kot pol litra toplega mleka s tremi rumenjaki, žlico sladkorja in šestimi dekami stopljenega masla ter naredi iz te tekočine ter pol kg suhe moke, treh in pol dek že vzhajanega drožja in soli precej mehko testo, katero prav dobro stepi. Deni ga potem na gorku, da ti bo vhajalo. Mejtem pa pripravi nadev. Namaži s tem nadevom vhajano in tenko zvaljano testo. Zvij potico kakor gibanico in sicer tesno, ter jo deni v namazan malo z drobtinami ali moko potresen model. Ko vzide, jo peci 3 četrt ure v precej vroči pečici.


Dobra kuharica1000
    

Potica je del naše identitete, kulture. Naj bo taka, kot so jo naši predniki poznali več stoletij. Pripravljali so jo iz droži ,ki so jih samo vzgojili z bakterijami in kvasovkami iz svojega okolja. Taka potica je povsem nekaj drugega, ni samo tradicija, je mnogo bolj zdrava in lahka za prebavo. Da v njenih kulinaričnih presežkih sploh ne govorilo. Droži obdelajo ogljikove hidrate kot so škrobi in sladkorji v lahko prebavljive, ki jih naše telo brez napora predela. Kruh in pecivo iz droži je lahko prebavljivo in ima nizek glikemični indeks. Mlečno kislinske bakterije tudi delno presnovijo gluten, ki je zaradi tega lažje prebavljiv. Skratka kruh, potice in vse kar pripravljamo iz droži je mnogo bolj slastno, dalj časa ohranja svežino in je mnogo bolj zdravo kot pripravljeno iz kvasa. Navsezadnje je peka z drožmi stara že več kot 15.000 let. Postanimo del te zdrave kulture in ohranjanja tradicije. 

Udeležite se delavnice in spoznajte tradicijo naših predhodnikov. Delavnica je tudi druženje somišljenikov v dobrotah in veselju.

   
Prijava!
1
Spoznajmo starodavno pripravo naravno fermentiranega kruha, kot so ga poznale že naše babice, danes pa predstavlja velik korak k naši zdravi prehrani, da ne govorimo o kulinarični veličini takega kruha.
Cena:
32,00 €
Cena (brez DDV):
26,23 €
Zaloga: na zalogi.
1
Moja košarica
V košarico ste dodali izdelek
Skupno število izdelkov:
Skupna cena:
   

Termin delavnice: 15. december 2018,  ob 10.00 uri, GourmetShop&Lab, BTC City, Spodnja etaža Emporium, Letališka cesta 3, Ljubljana

Cena delavnice: 59,00€* po osebi.

Prijava je obvezna!

*Sponzor delavnice je KitchenAid No: 1 namizni planetarni mešalec, ki vam sponzorira dogodek v enakem znesku. Vsem udeležencem pa KitchenAid podarja znaten popust pri nakupu tega legendarnega mešalca, ki naslednje leto praznuje 100 letnico in je zopet izbran za najboljši namizni mešalec na svetu.

    
Sponzor
Sponzor delavnice je KitchenAid, legendarni planetarni mešalec. Vse udeležence čaka presenečenje. Ob nakupu planetarnega mešalca KitchenAid Artisan 4,8 ali 6,9 l,vam Kitchenaid podarja izdaten popust!
   
Vsi udeleženci delavnice imate do konca leta 30% popust na legendarni mešalec KitchenAid 5KSM125!
    

DELIVERABLE_DEF_FLOUR 900