Moja košarica
Košarica je prazna.

    

Sladoledni dogodek na višji stopnji! BTC-City, Hala Emporium/GourmetShop

Domači sladoledi

Razkrivamo vse skrivnosti priprave naravnih domačih sladoledov. Temeljito bomo pogledali v njegovo notranjost in spoznali vse potrebne prvine za pripravo te slastne sladice.


Delavnica je namenjena vsem ljubiteljem sladoledov kakor tudi vsem, ki bi se radi s sladoledom bolje spoznali, torej šefom restavracij in slaščičarn ter lastnikom kavarn.
    

Bliža se konec poletja in z njim vrhunec pridelkov sadja in zelenjave ki se vleče daleč v jesen in se konča z velikimi muškatnimi bučami, gomolji in kostanji. Za mene osebno glede na izvor svežih lokalnih sestavin glavna sladoledna sezona šele prihaja. 

Nekaj sladoledov, ki jih bomo na delavnici spoznal in jih preizkušali v izobilju:

Povsem pravi kokos
V njem ne bo poleg kokosa popolnoma nič, kar bi kvarilo njegov okus. Rahlo ga bomo prepražili na kokosovem olju, da povsem razvije svojo aromo, namesto mleko bo kokosovo mleko, namesto smetane bo kokosova krema, sladkali ga bomo s kokosovim sladkorje in vse bo iz ekološke in trajnostne pridelave. Torej s sladoledom ne bomo uničevali deževnega gozda zaradi intenzivnih nasadov. Je pripravljen izključno iz rastlinskih sestavin.

Šerbet iz pečene melone
Smo sredi njene sezone in sedaj je najbolj sladka. V sladoledu bo 100% sadni delež, torej v enem kg sladoleda bo 1 kg melone. Sadež je poln slastnega sladkorja, ki ga bomo s pečenjem karamelizirali, in ustvari povsem nore in intenzivne okuse. Kaj je sladoled z imenom šerbet odkrijemo na delavnici.

Pop Corn z vaniljevo domačo karamelo
Ravno sedaj so polja polna slastne sladke koruze, ki jo tako radi pečemo na piknikih. Popečeni koruzni kosmiči na maslu iz drobcem soli so tudi odličen prigrizek ob gledanju priljubljenih nadaljevan ali filmov. Sladoled iz popečene koruze je eden mojih najljubših. Kljub ceneni in enostavni sestavini je polen okusov in tekstur. Pridih mu daje tudi na kakavovem maslu popečen pop corn in doma narejena karamela. 

Lešnikov griljaž s korenčkovo torto
Še vedno in tako bo ostalo. Korenčkova torta z lešnikovo moko je in bo ostala večna klasika in eden najboljših kolačev. Ravno sedaj se lešniki tudi obirajo in iz domačih vrtov že pobiramo sveže korenje. Ali torej ni ravno sedaj trenutek narediti sladoled iz obeh glavnih sestavin. Sladoled bo pripravljen iz v pasto mletih sveže karameliziranih lešnikov slovenskega porekla in zjutraj iz zemlje vzetih korenjev domače branjevke iz tržnice BTC-City. Spekli bomo tudi korenčkov kolač in ga v koščkih vmešali v sveže narejen sladoled.

Čokoladni sorbet iz čokolade s poreklom iz Venezuele
Čokoladni sladoled je najbolj prodajan okus na svetu. Zato na delavnici vsekakor ne sme manjkati. Da ne bo povsem običajen ga bomo naredili na povsem neobičajen način. Namreč zelo neobičajen način. Sladolede običajno delajo iz kakava in v njem ga običajno ni več kot 5-8%. In sploh ga ne bi smeli imenovati čokoladnega temveč sladoled iz kakava. Kakav je namreč stranski proizvod pri izdelavi kakavove mase iz katere nastane čokolada. In se s čokoladnim okusom nikakor ne sme enačiti. Daje pa lepo čokoladno barvo. Toda nas zanima povsem tekstura in seveda okus. Drugo kar me motri je to, da ga delajo z mlekom. In tega ne prenesem, ker obožujem temno čokolade in ne mlečno. Torej temna čokolada ali kakav + mleko je mlečna čokolada.

Ali sploh lahko naredimo čokoladni sladoled v katerem je samo en okus in sicer ena najboljših čokolad na planetu s poreklom domovine kakava, torej Venezuele? Nič drugega, nobenega motilca okusov. Samo pristen okus najbolj žlahtne čokolade planeta.

Ali lahko naredimo čokoladni sladoled, ki vsebuje več kot 10% čokolade?

Na oba vprašanja odgovarjam pritrdilno. Lahko! in to boste na delavnici tudi okusili. Čokoladni sladoled iz ene najboljših čokolad na svetu, v katerem bo samo en okus, čokolada in čokolade bo v sladoledu več kot 20%. Nekaj kar ljubitelji čokolade še niste okusili. In vse to je zasluga narave! Tako je! Z uporabo rastlinskih vlaknin, ki so celo prebiotiki in naravnega ekološkega grozdnega sladkorja smo ustvarili meni najljubši čokoladni sladoled. In zelo me zanima vaše mnenje!

Vse sestavine so iz trgovine GourmetShop ali tržnice BTC.

    

Sladoled je v vseh svojih oblikah nedvomno najbolj priljubljena sladica, ki predvsem vznemirja v toplih poletnih dneh, ki se nezadržno bližajo. In ravno sedaj, ko so začele cveteti prve češnje, je čas, da vas naučimo pripraviti odličen sladoled. Njegova priprava namreč ni tako enostavna. V osnovi je to zmes vode, sadja, mleka, smetane in sladkorja. In prav njihovo medsebojno razmerje določa, kakšna bo končna tekstura sladoleda; trd, zbit ali mehak in kremast. Pri receptu moramo upoštevati naravno lastnost vode, ki pri negativni temperaturi zamrzne in povzroča kristale. Obojega se moramo pri sladoledu ogniti, v kolikor želimo odličen sladoled. In prav to se bomo na tečaju naučili. Podrobno bomo pogledali njegovo notranjo strukturo, da ga bomo znali pripraviti povsem samostojno iz različnih sestavin.


  • Formulacija receptov za sladoled
  • Vrste sladoledov, gelato, sorbet, šerbet, soft ...
  • Katere maščobe so najbolj primerne za sladolede
  • Pomen beljakovin v sladoledih
  • Ali so različni dodatki (v prahu) potrebni?
  • Pomen sladkorjev v sladoledu
  • Sladoledi z manj kalorijami
  • Ali je sladoled lahko povsem naraven, bio
  • Kaj pa sladoledi za različne diete, keto, paleo ..
  • Veganski sladoledi

Vse se skrivnosti bomo izvedeli na delavnici!

   

Termin delavnice: sreda, 28. avgust 2019,  od 15.00 do 19.00 ure.

Lokacija: GourmetShop&Lab, BTC City, Hala Emporium/spodnja etaža, Letališka 3, Ljubljana

Cena delavnice: 39,00€* po osebi. Prijava je obvezna!

*za udeležence delavnice velja poseben popust na aparate za sladoled in našega programa proizvajalcev Nemox in KitchenAid.

    
Mango sladoled2   
      

Vzemite si čas!

Delavnica bo v sredo, 28. avgusta 2019,
v prostorih GourmetShop&Lab, BTC City, Letališka 3, spodnja etaža Emporiuma

Pričetek ob 15.00, prijava je obvezna!

Sladoled je v osnovi zmes vode iz sadja ali mleka in sladkorja, ki ga mešamo v aparatu za sladoled, da se med mešanjem vanj veže določena količina zraka, da dobi vsem tako priljubljeno kremasto teksturo. Prav ste prebrali, ena izmed osnovnih sestavin sladoleda, ki ga loči od podobnih proizvodov je zrak, ki je ključen za njegovo kvaliteto. Zelo podobno kot je razlika med svežo in stepeno smetano. Stepena ima čudovito žametno teksturo in je božanskega okusa, medtem ko je sveža skorajda neprebavljiva. Taka je razlika med pravilno in napačno narejenim sladoledom.

Pri sladoledu je zelo važna njegova sestava, ki nam določa njegovo končno kvaliteto. Poznati moramo lastnosti osnovnih sestavin, kot so mleko ali njegovi nadomestki, maščobe, ki dajejo sladoledu polnost okusa in mazljivost, zelo pomembne beljakovine, ki nam omogočajo vmešavanje zraka in seveda raznovrstni sladkorji, ki so vitalnega pomena za sladoled in jih brez njih ne moremo narediti. Seveda pa poznamo celo vrsto sladkorjev, iz katerih sladoled lahko naredimo, namizni sladkor, trsni, med in izjemni monosaharidi. 

Z imenom sladoled opisujemo celo vrsto podobnih proizvodov, ki so med seboj izjemno različni. Vrsto njih ter njihovo drugačnost bomo tudi spoznavali na tečaju, italijanski in najbolj priljubljen gelato, sorbet, šerbet, ice-cream, soft sladoled, zmrzline kot so semifreddo, parfait in cela vrsta drugih.

In navsezadnje tudi pripomočki za izdelavo sladoleda, od enostavnih absorpcijskih aparatov, ki jih enostavno čez noč položimo v zamrzovalnik, do kompresorskih, ki nam kot veliki aparati omogočajo zelo hitro pripravo sladoledov različnih okusov in to eden za drugim.

    

Pred kratkim smo v BTC-ju, v spodnji etaži hale Emporium, odprli veliko trgovino z našimi proizvodi, kjer lahko izbirate med več kot 1000 proizvodi. Osrednji del je velik laboratorij za izobraževanje, kjer smo začeli izvajati delavnice za mojstre in ljubitelje kuhanja. Vrstile se bodo številne delavnice. Na vrsti so makroni, sledili bodo sladoledi, kruh iz droži, testenine iz prave durum trde moke, piškoti, prav tako potice iz droži....

Cena delavnice je 39€!

Število udeležencev je omejeno, zato priporočamo, da se čim hitreje prijavite.

Prijavnino na delavnico plačate ob prijavi in si s tem rezervirate mesto (spodaj).

PRIJAVA JE OBVEZNA!

Za vse nadaljnje informacije smo vam na voljo na 01/777 3000 ali na mail info@gourmetshop.si


   

Prijava!

Prijavite se preko spodnje povezave. Prijave v drugih oblikah ne sprejemamo. Prijava je potrjena s plačilom. Pridržujemo si pravico do izbire, število udeležencev je omejeno.
      
1
1
Moja košarica
V košarico ste dodali izdelek
Skupno število izdelkov:
Skupna cena:
   

Kaj potrebujemo?

Pravzaprav samo veliko dobre volje in malo časa. Za vse ostalo priskrbimo mi, tudi za veliko sladoleda, ki ga bomo naredili svežega in ga okušali.

   
Sponzor

Sponzor delavnice je Nemox, legendarni proizvajalec malih namiznih aparatov za pripravo sladoleda. In seveda kot se spodobi za sponzorja, bo za vse udeležence cena za njih izjemno ugodna. 

   
Nemox-3