Moja košarica
Košarica je prazna.

   

Zdravilni učinki kakava

Čokolada vsebuje več kot 700 kemičnih sestavin in mnogo je še neodkritih. V možganih povzroča nastajanje naravnih opijatov, to so kemične sestavine podobne opiju, ki povzročajo občutek blage evforije. Vsebuje sestavine, ki neposredno vplivajo na možgane, na enak način kot indijska konoplja, ki vsebuje THC (tetrahidrokanabinol). 

Anadamin je, THC-ju podobna sestavina, ki jo proizvajajo tudi sami možgani. Hitro se razkroji a v čokoladi sta dve sestavini, ki zavirata razkroj anadamina.

PEA je fenetilamin, ki ga v kakavu ali čokoladi ni veliko zato pa v možganih izloča opijatom podobno sestavino endorfin ali hormon sreče. Neposredno vpliva tudi na dopamin, ki je neposredno povezan z našim počutjem.

Teobromin in kofein sta alkaloida iz skupine metilksantinov. V primerjavi s kavo je kofeina v čokoladi malo. v 50 g tablici temne čokolade okoli 20-50 miligramov.  Bolj je pomemben teobromin, ki ga je v 50 g tablici temne čokolade do 250 miligramov. Oba sta stimulanta našega živčnega sistema in prispevata k našemu boljšemu počutju. 

Antioksidanti so snovi, ki varujejo vaše celice pred oksidacijo in poškodbami zaradi izpostavitve vročini, zraku, vlagi in času. Tem procesom se ne moremo ogniti, antioksidanti pa pomagajo k njihovi upočasnitvi. Kakav je predvsem bogat s polifenoli. to je skupina antioksidantov, ki jih najdemo tudi v vinu in čaju. Imajo izjemen vpliv na naše zdravje, predvsem kardiovaskularno. Polifenoli vsebujejo antociane, izoflavine, flavanole, ki so še posebno pomembni.

Že samo majhna količina kakava lahko pomembno zniža raven holesterola v krvi in lahko tudi zniža krvni tlak. Izboljša funkcije našega ožilja, ven in arterij.

 

goodforyou HR 450

ActicoaTM kakav in čokolado najdete lahko tudi v naših čokoladnicah in na naši spletni strani

   

BCFM-chocolate-functional-acticoa

 

 

Najbolj zdravilna čokolada in kakav do sedaj

Pri procesu izdelava kakava, če posebno pa čokolade se velik del zdravilnih učinkovin izgubi. Barry Callebaut je kot vodilni svetovni proizvajalec čokolade razvil posebno metodo obdelave kakava, ki v pretežni meri ohranja vse pomembne učinkovine. 

Kakav in čokolada s posebno skrbjo ohranjanja zdravilnih učinkovin se imenuje Acticoa™

Več o tem izjemnem kakavu in čokoladi si lahko pogledate na uradni spletni strani: www.acticoa.com.

 N-23-enImgImage_11

Graf nazorno prikazuje delež polifenolov, ki se izgubijo pri obdelavo klasičnega kakava v primerjavi z Acticoa kakavom.