Moja košarica
Košarica je prazna.

   

Zgodovina

Kakav izvira iz Srednje in Južne Amerike, kjer so bila njegova semena sprva samo zaklad in hrana majhnih živali. Področje kakava sega od današnje Mehike na severu, do Gvajane na jugu. Prvi začetki gojenja kakava segajo v obdobje Majev, ki so kakav začeli gojiti na področju današnje Mehike in Venezuele. Najdbe dokazujejo uživanje kakave že 1.000 let pred n.š. 

 Maji

Domorodci nosijo plodove kakava in druge proizvode kot poklon - iz publikacije De Bryeve Zgodovine Amerike "History of America", Frankfurt iz leta 1600.

    

Legenda pravi, da je gojenje kakava razvil tretji kralj Majev, Hunahpu. Na podlagi nekaterih najdenih zapisov je razvidno, da so Maji uporabljali kakavova zrna za plačilno sredstvo.

Iz najdenih zapisov je razvidno, da je v njihovem času:

  • ena buča je stala 4 zrna
  • zajec 10 zrn
  • suženj 100 zrn

Obstajal je tudi davek na kakav. Zanimiva je ugotovitev, da so mogoče prav davki bili vzrok propada civilizacije Majev. Azteki so nadaljevali tradicijo Majev in v pred kolumbijski dobi razvili gojenje kakava.

Še vedno smo zmedeni s pomenom dveh besed, kakav ali čokolada. Beseda kakav izvira iz besede Majev cacahuatl, beseda čokolada pa iz imena Aztekov Xokolatl. Zanimiv je tudi izvor besede Cargo. To je največje breme, ki ga je mogel nesti človek in je bil enak 24.000 zrn kakava. Carga je bila mera, ki se je uporabljala pri plačilu davka.

Španci so kakav razširili tudi na karibske otoke in Brazilijo. Portugalci pa so jo preko otoka Sao Thome prenesli tudi v Afriko. Kasneje pa Nizozemci tudi v Indonezijo.