Dulce de Leche
Eden najbolj priljubljenih namazov ali prelivov, pripravljen iz karameliziranega mleka
Dolce de Leche je specialiteta Latinske Amerike, še posebno je priljubljen v Argentini. Je tudi eden najbolj priljubljenih namazov in prelivov na sploh. Uporabite ga kot namaz za kruh, naredi plast Dulce de Leche v vaši torti, namažite palačinke, namakajte vanj piškote ali izdatno z Dulce de Leche oblijte sladoled.
Priprava Dulce de Leche je kljub enostavnosti dokaj zahtevna, saj zahteva zelo natančno karamelizacijo mleka in sladkorja. sladkor in laktoza (mlečni sladkor) pri višji temperaturi karamelizira istočasno pa dolgotrajno kuhanje zgosti naši zmes mleka in sladkorja, da dobimo namaz (gostejši) ali preliv (redkejši) želene konsistence.
toda moderna kuhinja pozna trik, kako Dulce de Leche pripraviti na zelo enostaven način, popolnoma kontroliran tako, da napaka sploh ni mogoča. Z zelo malo trudi in nekaj časa lahko pripravimo čudivit Dulce de Leche.