Moja košarica
Košarica je prazna.
    

Belgijski vafelj z divjim kvasom in kavno moko
Omamno mehak in dišeč recept za belgijski vafelj, pripravljen z divjim kvasom in kavno moko

LOGO

    
23754686_702749689920310_2626747896773213453_n
Sestavine

Zvečer pripravimo osnovno testo iz:
• 40 g kavne moke
• 285 g moke alternativa brez-glutenska moka
• 30 g trsni sladkor ali alternativa sladkor brez kalorij Truvia
• 590 ml mleko ali pinjevec alternativa mlečni nadomestek
• 260 ml starter divjega kvasa

Naslednje jutro dodamo:
• 2 jajci
• 85ml stopljenega masla
• 15g rjavega sladkorja
• 2g soli
• 5g soda bikarbone za pečenje

Priprava

1. V posodi zmešamo našo kulturo starterja divjega kvasa, ki smo ga vzeli iz hladilnika in vmešamo kavno moko, moko, sladkor in mleko ali pinjevec.
3. Pokrijemo in pustimo stati na sobni temperaturi preko noči. 
4. V manjši posodo stepemo jajca, rjav sladkor in stopljeno maslo in dodamo masi iz prejšnjega večera. 
5. Dodamo sol in soda bikarbono ter premešamo. V masi se bodo pojavili mehurčki.
6. Pripravljeno maso zlijemo v aparat za peko vafljev in spečemo po navodilih proizvajalca pekača. 
7. Takoj postrežemo, da obdržimo hrustljavost ali pustimo v topli pečici do postrežbe. 

   

V svetu že nekaj časa poteka aktivnost v povezavi z zavrženo hrano. Zahodni svet živi v presežku dobrin, predvsem hrane, ki jo poceni dobiva iz nerazvitega sveta, kjer je več kot milijarda ljudi lačna. Kavna moka izvira iz projekta zavržene hrane, oziroma kako revnim pridelovalcem kave pomagati do dodatnega zaslužka in boljšega življenja. Ideja se je utrnila Kanadčanu, ki je ostanek kavnega zrna posušil in ga zmlel v prah oziroma moko. Zelo podoben je postopek pridobivanja kakava, kjer zmeljejo ostanke kakavovega zrna.

    

Nastala je neverjetno okusna specialiteta »Coffee Flour«, ki je z vsemi svojimi kvalitetami in poreklom projekta zavržene hrane postala »Naj sestavina 2017«.

Kavna moka je torej mlet ostanek kavnega sadeža. Poleg izjemnega intenzivnega in svojskega okusa ima tudi veliko prehrambno vrednost, zato je lahko štejemo tudi za super hrano.

  • Ima več vlaknin kot polnovredno pšenično zrno
  • Vsebuje več železa kot špinača
  • Vsebuje manj maščob kot kokosova moka
  • Vsebuje več antioksidantov kot granatno jabolko
  • Vsebuje več beljakovin kot svež ohrovt
  • Vsebuje več kalija kot banana
Cascara_ilustracija

 

˝Coffeflour_banner(954x180)

 

Iz kavne moke lahko pripravimo odličen kruh, različna peciva, piškote, kolače, spečemo palačinke, pripravimo sladoled, slaščičarske kreme, celo čokolado. Zelo je priljubljena tudi kor napitek, iz nje skuhamo čaj. Najbolj znaka veriga kava barov na svetu prav to moko uporablja za pripravo svojega slavnega napitka. Zagovorniki smutijev je zelo radi uporabljajo za pripravo zdravih napitkov.  

Kavna moka je na voljo v pakiranju po 5 kg in 250 g, torej je primerna tako za peke, slaščičarje, bare, kot za ljubitelje zdrave in dobre hrane.

     
     
    
2Coffeflour_banner(954x180)