Moja košarica
Košarica je prazna.
   
Mlečne bele baze za sladoled
Primerjava receptov za osnovni mlečni sladoled glede na znanje in potrebe sladoledarja.

   
ban_img_5_stella_slide_home_a_0021360x470
    

Sladoled je mleka, smetane, dodanih mlečnih beljakovin in vrste različnih sladkorjev z različnim vplivom na zniževanje točke zamrzovanja vode, katere je v še tako dobrem sladoledu tudi več kot 60%. Vse sestavine med seboj povezuje osnovna sestavina v prahu, katerih osnovni sestavini sta stabilizator, ki povezuje v recepti vodo in emulgator, katerega dvojna vez povezuje molekule vode in maščobe v emulzijo. Vse skupaj mora biti v medsebojni usklajeni povezavi, ki daje na koncu sladoled, mazljiv, kremast, topel in seveda odličen. 

a pripravo sladoleda torej uporabimo osnovno sestavino (bazo*), ki vsebuje dve osnovni sestavini (stabilizator in emulgator) ter različne dodatke, kot pomoč za boljši strukturo in kvaliteto. "Baz" imamo več vrst. Torej katero izbrati, 5, 50, 100 ... ali celo pripraviti svojo lastno, kot jo znajo naredi purist. Vse je odvisno od našega znanja. Če se znamo uvrstit v določen tip gelatiera, potem bomo tudi znali izbrati svojo osnovno bazo za pripravo sladoleda. 

Recepti prikazujejo različne načine oziroma različne pristope k izdelavi sladoleda. Višja kot je številka osnovna baze, več različnih dodatkov, ki vplivajo na strukturo vsebujejo, lažje je naše delo. Nižja kot je številka več različnih surovin potrebujemo in s tem tudi več znanja za njihovo uporabo. 

Se prepoznaš kateri tip sladoledarja (gelatiere) si?

Pomembno vprašanje! Od tvojega odgovora je odvidno, kateri tip osnovne baze, oziroma način priprave sladoleda je za tebe!
Soft Dark2
   

KLIKNI!
in se prepoznaj

 

    

Osnovni recepti za mlečno osnovo za sladoled
Kateri recept uporabiš za pripravo sladoleda je odvisno od tvojega znanja, oziroma katere vrste sladoledarja si!

    
       Neutro 5   Neutro 50    Neutro 100    QuickWeight 
  Tip gelatiera    Purist    Realist    Realist
Konvencionalist
   Konvencionalist
                   
  Mleko   567    687    707    635
  Voda   -    -    -    -
  Smetana    175    76    53    110
  Posneto mleko v prahu    40    31    -  
  Mlečne beljakovine    12    -    -    -
  Sladkor    147    136    133    145
  Dekstroza    40    31    30    -
  Maltodekstrin    6    -    -    -
  Baza v prahu*    3,5    38    77    110
  Masa v gramih     1.000    1.000    1.000    1.000