Moja košarica
Košarica je prazna.

Strukturni dodatki sladoledu

Ali so potrebni?

Il Gelato Secondo Agrimontana 2014 GBSladoled je zmes vode (večinoma mleko, sadje ...), maščobe (smetana, oreščki, čokolada ...), sladkorjev, beljakovin (mleko, smetana ...) in zraka (da je sladoled kremast, mazljiv, topel se v aparatu za izdelavo v zmes veže do 35% zraka, kar je bistveno za odličen sladoled). Vse te sestavine se morajo med seboj pomešati v povezano strukturo, da se zrak lahko umeša ter da se voda in maščoba lahko povežeta v trajno emulzijo (voda in maščoba se ne mešata med seboj). Sladoledu zato dodamo emulgator, ki v receptu prevzame vlogo povezljivega člena med vodo in maščobo, kar pripomore, da se v zmes vsrka dovolj zraka za kvaliteten sladoled. Temu proizvodu pravimo »emulgator« in je za odličen sladoled izjemno pomemben. V zgodovini sladoleda se je za emulgator običajno uporabljal jajčni rumenjak (vsebuje lecitin). V modernih sladoledih ga seveda lahko uporabljamo, če želimo dodati okus rumenjakov. Na trgu boste običajno za emulgator našli mono – di gliceride maščobnih kislin, ki pa je umetna snov. V naših odličnih receptih uporabljamo za emulgator 100% naravni snov – vlaknine citrusov.

Vsi vemo kaj se zgodi, če voda začne zmrzovati. Pričnejo se tvoriti kristali, ki počasi in intenzivno rastejo. Kaj se zgodi, če iz zamrzovalnika vzamemo meso ali sadje (velik del vode odteče)? Med zamrzovanjem so se tvorili kristali, ki so rasli in s tem poškodovali tkivo zamrznjenega proizvoda, da je po odtaljevanju voda odtekla. Zaradi kristalov nam steklenico v kateri zamrznemo vodo raznese, pozimi nam zamrznjena voda uničuje ceste. Podobno je v sladoledu. Kaj pravzaprav je sladoled? Nič drugega kot delno zamrznjena voda (ne zamrzne v celoti, ker je v sladoledu sladkor, ki preprečuje zamrzovanje) pomešana z drobnimi mehurčki zraka. V koliko želimo zelo fino strukturo sladoleda, ki je mazljiva, mehka, kremasta z obilico zraka, moramo vodo na nek način vezati, da preprečimo tvorbo kristalov. Vezavo vode dosežemo z dodatki, ki jih imenujemo stabilizatorji. V naravi jih ni težko najti in nekateri dajejo sladoledu odlično kvaliteto. Mi smo se odločili uporabi mešanico, ki daje sladoledu najboljšo kvaliteto: gumi guara, gumi ksantana in rožičevo moko. Vsi trije so popolnoma naravni.

 Torej ali so strukturni dodatki v sladoledu potrebni? Absolutno DA, v kolikor želimo odličen sladoled!

 Seveda govorimo o popolnoma naravnih in odličnih dodatkih, ki nam pomagajo narediti resnično vrhunski in 100% naravni sladoled. Vse naše sestavine, ki izpolnjujejo zgornje pogoje so na spletu označene s »100% NARAVNO!

 

Različni strukturni dodatki sladoledu

Vse sestavine so popolnoma naravnega porekla.

 

NEUTRO 5

Ima vlogo emulgatorja in stabilizatorja.

Velja za najbolj osnoven dodatek in ga uporabljajo pravo profesionalci kakor šefi restavracij in je primeren tudi za domačo uporabo. Ker se dodaja samo 5% na vsebnost tekočine ali 3,5% na skupno maso, ga je potrebno natančno dozirati.  Njegov odličen rezultat smo dosegli s pravim ravnotežjem guar gumija, ksantan gumija in rožičeve mode. Za emulgator smo uporabili vlaknine citrusov.

 

50 CREAM

Je strukturni dodatek pripravljen iz moke rožičevih semen in vlaknin citrusov (Neutro 5), katerima smo dodali posneto mleko v prahu (beljakivine in mlečni sladkor), ki obogati sladoled in naredi »toplega«,  odlične mlečne beljakovine, ki omogočajo vmešavanje zraka v sladoled in pripomorejo  k odpornosti na temperaturni šok in mešanico sladkorjev, ki naredijo sladoled čim manj sladek in kljub temu mehak in kremast.

 

50 FRUIT

Je posebna mešanica strukturnega dodatka za pripravo sladoledov na vodni osnovi, brez dodatka maščob in beljakovin 8mleko, smetana). Večinoma se uporablja za pripravo sadnih sladoledov, sorbetov.  V osnovi je pripravljen iz Neutra 5 z dodano mešanico posebnih sladkorjev in naravne rastlinske v vodi topne vlaknine inulin, ki močno pripomore k izboljšanj strukture  sladoledov na vodni osnovi in ga naredi kremastega in mazljivega.

 

KOMPLETNE STRUKTURNE SESTAVINE

Sladoled je zapletene zmes različnih sestavin, ki ima vsaka svojo vlogo in morajo biti v ravnotežju. Za odličen uravnotežen recept potrebujemo poleg mleka in sladkorja tudi dodatne beljakovine (posneto mleko v prahu, mlečne beljakovine) tudi kar nekaj posebnih sladkorjev (dekstroza, glukoza, maltodekstrin …), ki pripomorejo k odlični strukturi sladoleda in znižujejo točko zamrzovanja vode. Vse te posamezne sestane lahko dobite na naši spletni strani a jih morate imeti, kar je včasih zapleteno in preveč komplicirano.

 Zato smo za vas pripravili kompletno zmes za pripravo sladoledov, ki vsebujejo vse potrebne sestavine (seveda 100% naravne), brez katerih ni odličnega sladoleda. Dodati je potrebno samo mleko, smetano, sladkor in okus, kar pa že vse imate v svojem hladilniku ali shrambi.

Kompletne sestavine vam torej omogočajo zelo enostavno in hitro pripravo sladoledov.

 

»QUICK WEIGHT«

Zmes vseh potrebnih osnovnih sestavin za pripravo kremastih sladoledov, ki so med seboj idealno uravnotežene, absolutno naravnega porekla in najboljše kvalitete, kar se jih na trgu da dobiti. Narejen sladoled ima odlične karakteristike, mazljivost, odpornost na spreminjanje temperature in strukturo v sladoledni vitrini. Quick Weight recept je še posebno »lahek«, kar se občuti pri posebno občutljivih okusih, kot nas na primer mandelj. Za pasterizirano kvalitetno belo osnovo potrebujemo 150 g proizvoda na vsak liter mleka.

 

CREAM »EASY WEIGHT«

Quick weight smo izboljšali z dodatkom mleka in smetane. Dodali smo še rastlinske vlaknine in fruktozo. Easy weight je primeren za vse, ki nimate kvalitetnega mleka in je zato v receptu potrebna samo voda. Priporočeno doziranje proizvoda je 150 do 250 g na vsak liter vode.

 

FRUIT »EASY WEIGHT«

Naš osnovni recept za sadje sladolede Fruit 50 smo izboljšali z različnimi sladkorji, da smo dobili odlično uravnotežen recept za sorbete. Priprava je tako sedaj zelo enostavna, brez kuhanja sladkornega sirupa. Priporočeno doziranje Fruit wasy Weighta je 550 do 650 g na vsak liter vode. Potrebujemo samo še vodo in sadje.

 

SORBET SIRUP

Pripravili smo vam odlično uravnoteženo zmes sladkorjev (vključno s sirupom kandiranega sadja z visokim deležem invertiranega sladkorja) za pripravo najboljših sadnih sorbetov.