Moja košarica
Košarica je prazna.
Sladoled z oljčnim oljem in kandiranim kumquatom

 the-kitchenthusiast_940x200

Originalni recept objavljen na: KitchenthusiastTM
Avtor: Alana Kysar na Fix Feast Flair

Povzeli smo čudovit recept za sladoled avtorice Alane Kysar, ki svoje recepte objavlja na svojem blogu in blogu KitchenAid-a. Seveda smo ga prilagodili naših navadam in okusom, z manj maščobe in sladkorja ter več kremoznosti, kot mora biti pravi italijanski gelato.

Kompozicija sladoleda

  • mlečni sladoled s pinjencem in oljčnim oljem
  • kandiran kumquat
  • vaniljeva stepena smetana
  • solne luskine

 

 olive-oil-sundaes-hero-sml

   

 5KSM150PS_ER 550x366


 

ka_RGB_red 225

Sladoled smo pripravili z legendarnim KitchenAid namiznim planetarnim mešalcem in priključkom za izdelovanje sladoleda.

Priprava sladoleda še bila nikoli tako enostavna!

KitchenAid nastavek planetarnega mešalca je odlična izbira za pripravo sladoleda na domu. Posodo enostavno postavimo v zamrzovalnik. Zamrznjeno postavimo na podnožje mešalca, ga vključimo in če 20 minut imamo odličen domač sladoled.

gourmetshop.si nudi največjo izbiri aparatov za sladoled najboljših blagovnih znamk za posebno ceno samo za vas!

 KitchenAid-Ice-Cream-Maker-Attachment

    
Originalni recept
olive-oil-sundaes-mise-sml


 

 SESTAVINE 
 Mleko  500 g 
 Smetana 35%  160 g 
 Sol
 2 g 
 Sladkor
80 g 
 Rumenjaki
70 g 
 Sladkano kondenzirano mleko
 70 g 
 Extra deviško oljčno olje
75 g 
 Ekstrakt vanilje bourbon  3 g 
 Pinjevec  40 g 
 Skupaj 1.000 g 





Originalni sladoled je tipični predstavnik ameriškega sladoleda "Premium Ice Cream", ki je zelo bogat z maščobo. Originalni sladoled vsebuje kar 17,5% maščobe in zelo malo beljakovin, zato bomo recept nekoliko spremenili za naš okus. Vsekakor velja poskusiti tudi originalni recept.
    
Recept "gelato"
Gelato je italijanska vrsta sladoleda z manj maščobe, več beljakovinami in lepšo tekstuo. Predvsem je gelato zdrav, lahek in moderen sladoled.
Real_Vanilla_Ice_Cream_7160 550x366
 SESTAVINE 
 Mleko  500 g 
 Pinjevec  200 g 
 Sirotka v prahu - "whey" 30 g 
 Sol
 2 g 
 Sladkor
100 g 
 Med
50 g 
 Rumenjaki
 65 g 
 Extra deviško oljčno olje
50 g 
 Ekstrakt vanilje bourbon  3 g 
 Skupaj 1.000 g 



Sladoled je narejen s KitchenAid planetarnim mešalcem in nastavkom za izdelavo sladoleda.

Priprava
Naredimo angleško kremo. Služi kot osnova za sladoled. Recept vsebuje vodo (mleko) in maščobo (olje), ki ju moramo na nek način povezati, ker se med seboj ne mešata. Jajčni rumenjaki vsebujejo naravni emulgator. Na enak način nastane vsem poznana majoneza. Jajčni rumenjaki omogočajo, da med vodo in maščobo naredimo emulzijo. Rumenjake in sladkor stepemo v KitchenAid planetarnem mešalcu z žičnim nastavkom. Počasi dolivamo mleko, olivno olje, dodamo sol in ekstrakt vanilje, zmešamo in segrejemo na 83°C. Neprestano mešamo, da se rumenjaki počasi segrejejo. Pazimo, da se nam ne skuhajo! Dodamo pinjevec, ki smo mu primešali mlečne beljakovine (sirotko) in med. S paličnim mešalcem emulgiramo in čim hitreje ohladimo. Postavimo v hladilnik, da se masa ohladi in dozori. 

Posodo KitchenAid priključka za sladoled damo v zamrzovalno skrinjo za 12-24 ur, da se ohladi na vsaj -18°C. Pripravljeno maso vzamemo iz hladilnika, jo ponovno premešamo s paličnim mešalcem ali v blenderju, zlijemo v posodo in naredimo sladoled. Narejen sladoled damo v primerno posodo s pokrovom in jo postavimo za vsaj pol ure v zamrzovalnik, da se sladoled stabilizira. 

    

Recept brez rumenjakov
Moderen recept za sladoled "gelato", brez rumenjakov, manj maščobe in manj sladkorja.

Rumenjaki so v sladoledu zelo pomembni, saj delujejo kot emulgator. Predstavljajte si vez z dvema kljukama. Emulgator se z eno prime vode z drugo pa maščobe in ju drži skupaj. Brez njega se voda in maščoba ne moreta spojiti, kot se ne olje in kis. 

Vsi jajčni proizvodi pa so občutljivi in je z njimi potrebno ravnati pazljivo, da se ognemo morebitnim okužbam. V kulinariki pa nas pri rumenjakih predvsem moti, da hrani dodajajo tudi okus, ki pa ni vedno zaželen. Sploh če želimo uživati v nedotaknjenih okusih. V tem primeru lahko rumenjake nadomestimo s pripravkom PROCREMA SOSA, ki vsebuje poleg emulgatorja tudi gostilo in dekstrozo, ki je v sladoledu zelo zaželena oblika sladkorja, saj ima dvojno moč zniževanja točke zamrzovanja vode in je 30% manj sladka. Sladoled z dodatkom dekstroze vsebuje precej manj sladkorja. Brez rumenjakov pa naš sladoled vsebuje tudi manj maščobe.

 

 SESTAVINE 
 Mleko  545 g 
 Pinjevec  200 g 
 Sirotka v prahu - "whey" 20 g 
 Sol
 2 g 
 Sladkor
50 g 
 Med
50 g 
 PROCREMA SOSA
 80 g 
 Extra deviško oljčno olje
50 g 
 Ekstrakt vanilje bourbon  3 g 
 Skupaj 1.000 g 



    

Kandiran kumquat
Kumquat je majhen agrum iz rodu Rutaceae in izvira iz Kitajske in Japonske. V Evropo je prišel okoli leta 1.900 in ga danes uspešno gojijo v Grčiji. Največ arome je v njegovi lupini, zato se uporablja cel sadež. Kulinarično je zanimiv zaradi svoje arome. Odličen je oblit s čokolado ali kandiran.

Že pripravljen kumquat v obliki konfira (kandiran sadež v sirupu) vam je na voljo za pripravo sladoledov in sladic. 

>>> Konfit Home Chef Kumquat

candied-kumquats-mise-sml

 

 SESTAVINE 
 Kumquat  250 g 
 Vaniljev strok Black Bourbon  1/2 
 Sladkor 200 g 
 Voda
 170 g 




Priprava
Kumquat razrežemo na polovičke. Vodo, sladkor, vaniljo in polovičke agrumov damo v posodo in zavremo. Pustimo vreti približno 15-20 minut na rahlem ognju. Ohladimo. Precedimo, da izločimo sadeže iz sirupa. Sirup postavimo nazaj na ogenj in ga reduciramo nadaljnjih 5-10 minut, da dobimo gost sirup. Ohladimo in prilijemo kumquatu. Shranimo v hladilniku. 
     

Ni vam potrebno iskati kumquata po trgovinah in ga kandirati. Pripravili smo vam konfit iz komquata, ki ga lahko uporabite pri poljubnem sladoledu, za dodatek sadnim kupam ali za pripravo sladic. Biskvit preprosto obilno premažete s konfitom in ga prekrijete s krem.

    
Vaniljeva stepena smetana

Smetano dobro ohladimo. Zmešamo jo s sladkorjem v prahu, dodamo semena vaniljevega stroka ter stepemo do mehkih konic.

 SESTAVINE 
 Sveža smetana 35%  120 g 
 Vaniljev strok Black Bourbon  1/2 
 Sladkor v prahu 20 g 




    
Kako postrežemo?
ice-cream-sundaes-dallop-sml

V posodico damo obilno kepico sladoleda iz oljčnega olja. Potresemo s kandiranim komquatom in oblijemo z malo sirupa. Po vrhu damo stepeno smetano in potresemo s solnimi luskinami. 

Dober tek!

    
Sladoled s KitchenAidom v akciji!
    
Največja ponudba sestavin in aparatov za sladoled pri nas, več kot 1.000 proizvodov!
Nemox Chef 2200