Moja košarica
Košarica je prazna.

     

Sladoled iz domačega medu in ajdovega kruha
Kruh je pomembni živijo in slovenska tradicija. Posebno smo navezani na ajdo in obožujemo ajdov kruh v vseh oblikah. Toda kruh je lahko vrhunska osnova tudi za sladolede. 
Sladoled iz divjega kvasa se odlično ujema s čokolado, posebno s Cacao Barry Ocoa™ 70%
, fermentirano čokolado izjemne okusa, ki oba druži naravni proces fermentacije, odlično se divji kvas ujema tudi s kavo, tudi kot caffe affogato.
    

Ajda pravzaprav sploh ni žito, ki izvirajo iz trav. Njen najbližji sorodnik je rabarbara. Krasi jo odličen okus, posebno, če jo predhodno prepražimo. Iz ajde bomo pripravili več različnih receptov, ki so primerni za vse nivoje znanja, torej od domačih ljubiteljev, restavracij pa vse do sladoledarjev. 

Kruhu daje še poseben okus in značaj naravni divji kvas, ki ga vzgojimo iz vide in moke. Žito v kruhu je fermentirano, kvas9ovke in encimo presnovijo škrobe in v lahko prebavljive, beljakovine pa v aminokisline. Tak kruh ima nizek GI in je lahko prebavljiv. Zaradi fermentacije je rahlo kiselkastega okusa, kar mu daje še poseben okus. Zaradi aromatične hote so kuhi iz "droži" zelo primerni tudi za pripravo sladoledov, krem ...

Poglejmo si tokrat sladoled iz ajdovega kruha. Uporabite lahko vse vrste kruha, vsekakor pa priporočam kruh iz kislega, divjega kvasa.

Ajdov sladoled
    
Priprava kruha

 

Karameliziran ajdov kruh

Kruh narežemo na koščke in ga potresemo s sladkorjem. Pečemo približno 10 minut na 160°C, da karamelizira. Vročega zmešamo z malo masla, ki se vpije v kruh in prepreči, da se ta zaradi vode v sladoledu razmoči. Uporabimo ga za osnovni recept kakor tudi za vmešavanje in hrustljav učinek gotovega sladoleda. Pripravimo tudi tanke rezine za dekoracijo.

Kje dobiti domač kruh iz divjega kvasa?

Kruh iz divjega kvasa ali droži lahko tudi kupite. Pri nas je že nekaj butičnih pekov, ki z vso ljubeznijo za vas pripravljajo ta izjemno okusen kruh: Pri divjem kvasu

IMG_12312
    
Sladoled iz ajdovega kislega kvasa in domačega medu
Kisli nastavek ali divji kvas je fermentiran nastavek za pripravo kruha, kot so ga pripravljali nekoč in zopet prihaja v veljavo. Vzgojimo ga v osnovi iz vode in ajdove moke, ki jo pustimo na sobni temperaturi, da kvasovke iz moke naredijo kisel nastavek, ki se uporablja namesto kvasa.

 

 

 RECEPT
475 g     mleko 3,5%
 140 g    sladko kondenzirano mleko Conde
 70 g    smetana 35%
 80 g    trsni presni sladkor Suma
 30 g    akacijev med
 2 g    sol
 100 g    rumenjaki
 1    strok vanilje bourbon Eurovanille
 50 g    ajdov divji kvas
 50 g    karameliziran ajdov kruh
 0,6 g    ksantan gumi* (po želji)
 1000 g    Skupaj

Priprava

Sladkor zmešamo s ksantanom in soljo ter penasto vmešamo v rumenjake. Vmešamo še ajdov kisli nastavek. Mleko, kondenzirano mleko, smetano, med in izluščena semena vanilje segrejemo na 40°C ter vmešamo jajčno zmes. Počasi segrevamo do 85°C. Dodamo karameliziran kruh in s paličnim mešalcem dobro emulgiramo. Ohladimo in postavimo v hladilnik za vsak 4 ure, najbolje preko noči, da masa dozoril in se razvijejo vse arome. Predno zlijemo v aparat za sladoled ponovno emulgiramo in zamrznemo v stročju.

* Ksantan gumi je odlično naravno gostilo, emulgator, narejeno s fermentacijo škroba s pomočjo bakterije, ki jo v naravi najdemo na brokoliju. Dodan in vmešan v sladoled naredi odlično kremo in mazljiv sladoled. Ni obvezen dodatek, a ga priporočamo. Uporabite lahko tudi  gumi rožičevca. 

V kolikor delate sladoled za profesionalno uporabo v restavracijah priporočam namesto ksantan gumija 3,5 g Neutra5 Agrimontana, povsem naravna zmes stabilizatorja za sladoled.

    
Priprava
Med seboj zmešamo vse sestavine v prahu. Vodo segrejemo do 45°C in jo prelijemo preko suhih sestavin, segrejemo ponovno do 65°C in vse skupaj prelijemo preko 100% čokoladne mase. Dobro emulgiramo s paličnim mešalcem, da dobimo lepo svetlečo emulzijo. Zaradi prebiotične sestavine inulina, ne smemo segreti preko 70°C, ker tako izničimo njegov vpliv na teksturo sladoleda. Maso hitro ohladimo na 4°C in jo pustim ostati vsaj 4 ure, da dozori in sestavine prevzemajo svojo vlogo v recepti. Istočasno se bodo v kakavu razvile vse arome. Predno zamrznemo v stroju za sladoled ponovno emulgiramo.
    
Nemox ponudba

Kako narediti sladoled?

Sladoled je zmes vode, trdnih snovi, kot so maščobe iz mleka, smetane ..., sladkorjev, sadja, različnih okusov, kot je kakav, čokolada, oreščki ... iz zraka! Tako je, zrak v sladoledu je izjemnega pomena. Če smo recept skrbno naredili, se v sladoled med zamrzovanjem vmeša tudi do 35% zraka. Zrak nam daje volumen, kremoznost in mehkobo sladoleda. Kot nam je znano je zrak tudi dober izolator, zato daje sladoledu toplino. Pravi sladoled torej lahko naredimo samo s pripomočkom, i nam med mešanjem vmeša zrak, podobno kot pri stepanju smetane. Za to pa potrebujemo pripomoček, ki pa je lahko povsem enostaven ali pravo domači aparat za sladoled z vgrajenim kompresorjem s katerim lahko delamo sladoled eden za drugim in pri tem osrečujemo svoje bližnje. 

   
Recept za resne sladoledarje - sladoled iz ajdovega kruha

Sladoled iz ajdovega kruha je zelo primeren tudi za resne sladoledarje in uporabo vrhunskih naravnih sestavin. Kar je poleg samega odličnega okusa pomembno, je, da je sladoled tudi zelo poceni, saj je kruh dostopna in cenovno ugodna dobrina. Seveda vsekakor priporočam kruh iz divjega kvasa.

Kruh iz divjega kvasa lahko najdete pri: Pri divjem kvasu

    
 RECEPT
830 g   bela mlečna osnova 
 60 g    smetana 35%
 20 g    naravni kvas v prahu Sosa
 50 g    karameliziran ajdov kruh
 40 g    pasta vanilja Fabbri
 1000 g    Skupaj

Priprava

V belo ohlajeno mlečno osnovo dodamo vse preostale sestavine. Dobro zmeljemo s paličnim mešalcem, počakamo 10 minut in zamrznemo v stroju za sladoled. V končan sladoled vmešamo koščke karameliziranega kruha. Banjico za sladoled okrasimo z rezinami kruha.

    

Aparat za sladoled danes ni več bogastvo!

Zakaj bi kupovali pregrešno drage aparate za sladoled in nato prodajali stare sladolede, ki so samo podobni svežim. 

Samo povsem svež sladoled neposredno iz aparata je najboljši sladoled!

Zato pa potrebujemo enostaven aparat, ki vam v nekaj minutah pripravi odličen svež sladoled in stane malo.

    

Razvili smo popolnoma nov koncept manjših namiznih aparatov za sladoled!

  • Najnovejša tehnologija izdelave sladoleda in popolno nadzor na izdelavo.
  • Sladoledna vitrina ni več potrebna!
  • Sladoled izdelujemo in prodajamo neposredno iz stroja.
  • Aparat skrbi za stalno ohranjanje idealne teksture.
  • Idealen za restavracije, bare, slaščičarne.
  • In cena? Profesionalni aparat že za manj kot 1.000€*
* odvisno od kapacitete in brez DDV

 slider_INF_ menu_pro_6kcrea 300

    

 Poglej več