Moja košarica
Košarica je prazna.

Sladoled potica z orehovim drobljencem

Vedno smo v iskanju novih pristnih idej za naše sladice, čokolade, sladolede ali slane jedi. Pogosto se nam dogaja dilema, kaj s proizvodi, ki niso več primerni za prodajo. Dan ali dva na polici se na proizvodu pozna. Ni več svež, je pa še vedno poln okusa in seveda primeren za prehrano. 

Kam z našo potico, ki ni več privlačna in je že malo suha, da bi jo ponudili? Zakaj ne bi z njo naredili sladoleda ali sladice?

 

Potica 500  

   

Orehov drobljenec (Crumble)

100 g   moka 
 80 g   sladkor v prahu
 80 g   maslo
 80 g   orehi 

 

Priprava
Orehe in sladkor v prahu zmeljemo v moko. Vse sestavine zmešamo med seboj. Ravno toliko, da so vse sestavine med seboj zmešane. Maso zdrobimo na silikonski podlogo Silpat® in pečemo 10 minut za 170°C. Namesto orehov lahko uporabimo poljubne oreščke, mandlje, lešnike, pistacije ...

  

Vroča čokolada

145 g   mleko 
 125 g   smetana
 50 g   sladkor v prahu 
 100 g   kuvertura Callebaut 70% ali Cacao Barry 65-75% 

 

Priprava
Segrejemo na 90°C mleko, smetano in sladkor v prahu ter prelijemo preko čokolade. Zmešamo s paličnim mešalcem v emulzijo. Ohladimo in shranimo. Pred postrežbo samo segrejemo v mikrovalovki.

    

   

Kako postreženo?
Drobljenec umešamo s sladoled, da mu dodamo hrustljavo teksturo. Sladoled položimo na košček čokoladnega biskvita. Okoli položimo koščke hrušk, kuhane v vaniljevem sirupu z vaniljo. Dodamo kremo chantily (stepena smetana s sladkorjem) in okoli oblijemo vročo čokolado.

   

Aparati za sladoled, ki smo jih uporabili

 nemox-gelato-pro-2000-ec1

Nemox,
 zelo enostaven in cenen aparat za odlične sladolede, ki ne sme manjkati v nobeni restavraciji, tudi bogata izbira aparatov za domačo uporabo.

   

 Rowzer 225

Nova zvezda na nebu ... Rowzer
Nova generacija aparatov za restavracije. Boljši od predhodnika, sladolede, sorbeti, koncentrati, kreme, univerzalni aparat, ki ga boste vzljubili.

Recept Rowzer/Pacojet

Zaradi precej nižje končne temperature sladoleda in posebnega načina priprave je recept precej drugačen.

150 g   potica
 500 g   mleko
 165 g   smetana 
 80 g   sladkor 
 50 g   glukoza v prahu
35 g   Invertni sladkor ali med
 2,5 g   Neutro 5


Priprava
Potico narežemo na kocke, jo stresemo na pekač na Silpat®  silikonsko podlogo in jo v pečico karameliziramo pri 150°C, cca 10-15 minut. Dobimo intenzivnejši okus. Istočasno zavremo mleko skupaj z inertnim sladkorjem oziroma medom. Odstavimo prelijemo z vročim mlekom koščke potice in ohladimo. Postavimo na hladno preko noči, oziroma za 12 ur. Precedimo skozi sito tako, da dobimo 1 liter mlečne mase z okusom potice. 

Vse preostale sestavine med seboj zmešamo. Mleko ponovno segrejemo na cca 40-45°C in dodamo sestavine v prahu, premešam in segrejemo na 85°C. Prilijemo smetano, homogeniziramo. Zlijemo v posodo rowzer, postavimo čez noč v hladilnik in nato zamrznemo na -20°C. Pred postrežbo "zavrtimo" sladoled.

Najenostavnejša je priprava v termomix mešalcih.

EasyWeight recept

Uporabimo Easyweight, ki že združuje vse pomembne sestavine.

300 g   potica
 1.000 g   posneto mleko 1,5%
 200 g   sladkor 
 300 g   EasyWeight Cream


Priprava
Potico narežemo na kocke, jo stresemo na pekač na Silpat®  silikonsko podlogo in jo v pečico karameliziramo pri 150°C, cca 10-15 minut. Dobimo intenzivnejši okus. Istočasno zavremo mleko. Odstavimo prelijemo z vročim mlekom koščke potice in ohladimo. Postavimo na hladno preko noči, oziroma za 12 ur. Precedimo skozi sito tako, da dobimo 1 liter mlečne mase z okusom potice. 

Vse preostale sestavine med seboj zmešamo. Mleko ponovno segrejemo na cca 60°C in dodamo sestavine v prahu, premešamo in zamrznemo v stroju za sladoled. 

Najenostavnejša je priprava v termomix mešalcih.

 

Sladoled potica

Recepti

300 g   potica
 1.000 g   mleko
 65 g   posneto mleko v prahu 
 250 g   smetana 
 50   invertni sladkor ali med
 155 g   sladkor 
 65 g   glukoza v prahu 
 6 g   neutro 5 


Priprava
Potico narežemo na kocke, jo stresemo na pekač na Silpat®  silikonsko podlogo in jo v pečico karameliziramo pri 150°C, cca 10-15 minut. Dobimo intenzivnejši okus. Istočasno zavremo mleko skupaj z inertnim sladkorjem oziroma medom. Odstavimo prelijemo z vročim mlekom koščke potice in ohladimo. Postavimo na hladno preko noči, oziroma za 12 ur. Precedimo skozi sito tako, da dobimo 1 liter mlečne mase z okusom potice. 

Vse preostale sestavine med seboj zmešamo. Mleko ponovno segrejemo na cca 40-45°C in dodamo sestavine v prahu, premešamo in segrejemo na 85°C. Prilijemo smetano, homogeniziramo in čim hitreje ohladimo na 4°C. Najenostavnejša je priprava v termomix mešalcih. Ponovno postavimo v hladilnik za 12 ur in zamrznemo v stroju za sladoled.